Boom-bada-boom! Gandesc din nou si... iese fum

marți, septembrie 12, 2006

Ion


Asta e o varianta moderna de Ion. Cu Adidasi din Big, blugi din Castani si Pall Mall in coltul gurii. Nu mai e demult pasionat de pamant, de cer si de animale. Acum pleaca urechea la smecherii, se ocupa cu tot felul de invarteli si are gagica vopsita pe care o duce in fiecare week-end in discoteca la Mihai Bravu.

E mai putin original? Mai putin autentic? Sau e doar trecut prin filtrul civilizatiei si progresului tehnologic? A regresat taranul roman in ultima suta de ani sau a disparut complet? Mai e Ion, Ion? Sau doar o facatura?

3 comentarii:

Anonim spunea...

Ion nu mai e Ion demult. Prinsi in vartejul "noului" pruncii taranului roman s-au lepadat de tot ceea ce era bun si il definea ca taran: credinta si smerenia, cuviosenia si politetea, respectul pentru pamant si brazda, pentru padure cu toate lighioanele ei, dragostea de frumos si de adunari(unde sunt portile sculptate si frumos colorate, sarbatorile, ii frumos decorate, hainele albe-impecabil - of, cate pot exprima aceste haine despre caracterului omului etc.)
Pruncii taranului roman adora sa fumeze, sa mearga la crasma satului (sau pe ulita) unde beau si injura fara nici un bun simt, fara teama ca se va trezi cu o palma peste "bot" din partea cuiva (deh... drepturile omului), sunt fani manele, se imbraca smechereste cu haine de la "second hand" si arunca vorbe "englezeste" si ar mai fi multe de spus.
Este un lucru trist pentru ca se pierde romanismul cu tot ce poate defini radacina acestei natii si cu bunile valori legate de ele. O spun cu tristete caci vad cum sub ochii mei locurile din care am plecat devin cu totul alceva ce nu ar trebui sa fie. Cei care au trait viata de la tara vor sti mai bine ce vreau sa spun.
Ovidiu, apreciez imaginea prin prisma textului.

Ovidiu spunea...

Sa nu ma intelegi gresit, sunt de acord cu tine... Dar voi juca rolul de avocat al diavolului in cele ce urmeaza...
Taranul, comparativ cu noi "orasenii", n-are voie sa se schimbe? Sa se civilizeze? De ce sa poarte opinci cand adidasii sunt mai comozi? De ce sa munceasca pamantul cand poate trai mai usor din smecherii?
Cum ar putea sa se schimbe, in conditiile trecerii timpului, fara a renunta la ceea ce-l defineste. Cum poate deveni modern fara a pierde originalitatea obiceiurilor? Trebuie el sa recurga la un compromis?

Anonim spunea...

Nu spuneam ca taranul sa nu imbratiseze noul ci doar sa ia ce trebuie din acest nou si sa nu renunte la tot ce-i bun din traditii, educatie, etc....